Kolejny przepis to banalnie prosta ciastolina domowej roboty, która w zależności od proporcji użytych składników może mieć konsystencję ciastoliny lub miłego w dotyku glutka do rozciągania 😉 Bez gotowania, wystarczy jedynie połączyć 4 składniki i trochę ją pougniatać 😉 Na naszych zajęciach Smyko-Multisensoryka® zrobiliśmy 2 wersje i zdecydowanie wygrała ta bardziej rozciągliwa (glutek).
Składniki:
- szklanka mąki ziemniaczanej
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki oleju
- barwnik spożywczy/ ja użyłam sproszkowanych zielonych warzyw ze szpinakiem/ mix do koktajli (Rossman)
Składniki łączymy i wyrabiamy na jednolitą masę/ podany przepis jest na wersję glutkowatą. Jeśli chcemy mieć wersję ciastoliny należy dodać jeszcze po 1 szklance każdej z mąk 😉 Przepis zaczerpnęłam z bloga: kreatywnieaktywnie.pl 😉
A tutaj jeszcze kilka fotek z naszych zajęć 🙂
Czegoś takiego jeszcze nie widziałam, na pewno przetestuję ze swoimi dzieciakami 🙂
Polecam, na pewno będziecie się dobrze bawić 🙂 Pozdrawiam Ola
Dla dzieci w jakim wieku ta ciastolina jest odpowiednia? Pozdrawiam
Ciastolina jest zrobiona z samych składników spożywczych a barwnik jest 100% naturalny. Tak więc jest bezpieczna nawet dla niemowląt – oczywiście pamiętając, żeby dziecko jej nie jadło 😉 Jeśli troszkę spróbuje to nic nie powinno zaszkodzić, ale jest to jednak surowa mąka 😉 Z moich doświadczeń wynika, że nie jest smaczna więc zwykle dzieci, jeśli nawet troszkę spróbują, to wypluwają i nie robią tego więcej 😉