Dzisiaj polecam ekologicznego , 100% jadalnego glutka sensorycznego. Ma ciekawą, klejącą się i kisielowatą strukturę. Bardzo na plus jest fakt, że zawiera w sobie ziarenka, co powoduje, że jest niezwykle ciekawy dla maluszków 😉
Składniki:
- Siemię lnianie
- Woda
- Barwnik spożywczy/ ja użyłam suszonego, sproszkowanego buraka 😉
Kilka łyżek siemienia lnianego gotujemy w 1 litrze wody (z rozpuszczonym w niej burakiem), mieszając od czasu do czasu/ żeby się nie przypalił/ aż do momentu osiągnięcia glutowatej/ kleistej konsystencji (ok 15 min). Ilość siemienia zalezy od tego czy chcemy mieć bardziej zwartą i ziarnistą konsystencję (więcej ziaren) czy bardziej płynną (mniej). Po wystygnięciu, można się bawić 😉
Kilka fotek z naszych zabaw na zajęciach Smyko-Multisensoryka® 🙂