Coraz bliżej święta… Dlatego na moim blogu kolejne świąteczne pomysły na zabawy sensoryczne 🙂 Tym razem banalnie prosty sposób na świąteczne ugniatanie, lepienie, wykrawanie, ściskanie, odciskanie, ciągnięcie… I nie będą to pierniczki a po prostu stara jak świat masa solna 😉 Ale w świątecznej, piernikowej odsłonie… 🙂
Składniki:
- 1 porcja mąki pszennej (np. 2 szklanki)
- 1 porcja soli (np. 2 szklanki)
- 1/2 porcji wody (np. 1 szklanka)
- świąteczne, piernikowe przyprawy wg uznania – cynamon, przyprawa korzenna itp.
Składniki łączymy, zagniatamy ciasto. Nie powinno się lepić do rąk, jeśli dalej się klei to dodajemy troszkę mąki. Jeśli zależy nam na bardzo intensywnym ciemnym kolorze masy, możemy dodać kakao lub karob (czyli zamiennik kako dla alergików). Z takiej masy dzieci mogą lepić figurki oraz wykrawać ozdoby na choinkę, przy użyciu foremek do ciastek i pierniczków.
Należy pamiętać w zabawie, że masa jest okrutnie słona więc nie należy jej zbytnio próbować oraz może lekko podrażnić skórę 😉 Dzieci zwykle próbują jej tylko raz 😉 Ozdoby i figurki z masy solnej należy zostawić do wyschnięcia na kaloryferze lub suszyć w piekarniku w bardzo niskiej temperaturze (np. 60 stopni). Zabawa masą solną bardzo mocno stymuluje dotyk, propriocepcję, koordynację wzrokowo-ruchową. A w wersji świątecznej także węch 😉 O innych aktywnościach i zabawkach stymulujących tzw. czucie głębokie (propriocepcję) przeczytasz (TUTAJ). Udanej, świątecznej zabawy!!!!
Natomiast inne ciekawe pomysły na sensoryczne zabawy dla dzieci znajdziesz na moim blogu (TUTAJ)