Początek wakacji to feria smaków, więc to dobry czas by zorganizować wakacyjną degustację. A próbowanie nowych smaków w formie …. lodów, z pewnością będzie atrakcyjne dla każdego malucha. Zwłaszcza, że 18 lipca obchodzimy dzień Lodów 🙂
Potrzebujemy:
- pojemniki na domowe lody
- wybrane owoce np. banan, cytryna, grejpfrut
- dodatki np. kakao, masło orzechowe
Proponujemy przygotowanie lodów w kilku podstawowych smakach: słodkim, słonym, kwaśnym oraz cierpkim, czyli gorzko-kwaśnym.
- słodki – dojrzały banan + łyżeczka kakao/karobu
- kwaśny – wyciśnięty sok z cytryny lub truskawka
- słony – dojrzały banan + łyżka masła orzechowego + ew. szczypta soli (himalajskiej) by lepiej przewodzić smak
- cierpki – wyciśnięty sok z grejpfruta
Zachęcamy do wspólnego przygotowania lodów, w myśl idei #niewyganiajdzieckazkuchni Na pewno z przyjemnością pomogą przy takich deserach, a później chętniej będą degustować. Wspólne gotowanie to świetny trening na integracji sensorycznej, ćwiczenie motoryki małej, a także nauka matematyki. Gdy nasze kompozycje smakowe będą gotowe, wkładamy je na kilka godzin do zamrażalnika.
Teraz czas na zabawę. Dzieci po prostu zaznajamiają się z nowymi smakami, czasem intensywnymi i zaskakującymi, mogą też odgadywać i przyporządkowywać lody do produktów, z których powstały.
W przypadku lodów cytrynowych fajnym zadaniem będzie próba skosztowania go bez robienia kwaśnej miny. Challenge acceptted? 😉