Prowadząc zajęcia oraz szkolenia ze Smyko-Multisensoryki® ciągle wyszukuję i wypróbowuje nowe przepisy na różnorodne masy sensoryczne. Na zajęcia przychodzą już niemowlaczki po 6 miesiącu, więc szczególnie zachwycają mnie te jadalne (lub nietoksyczne;-). Dzisiaj przepisy i porównianie 2 warzywnych wariacji z buraka i ziemniaka 😉
ZIEMNIAKolina
- Ugotowane ziemniaki.
- Mąka ziemniaczana.
- Można dodać odrobinę oleju i mąki pszennej – żeby masa była bardziej sprężysta (wg uznania 😉
- Barwnik spożywczy /w proszku lub żelu.
- Aromat do ciasta/ wg uznania.
Ugotowane ziemniaki blendujemy w robocie kuchennym (blenderze), dodajemy mąkę ziemniaczaną (opcjonalnie olej i mąkę pszenną) wg uznania / wgniatając w ziemniaki oraz dodatki w postaci barwnika i aromatu do ciasta. Ja zamiast barwnika dodałam do masy, jagodową łyżkę smaku firmy HELPA, żeby masa była jak najbardziej naturalna i nie zawierała chemii (owoce liofilizowane 😉 (Pamiętajmy, że piękne i żywe kolory barwniki spożywcze zazwyczaj zawdzięczają substancjom syntetycznym a te 100 % naturalne są zwykle bledsze i mniej intensywne ;-).
Tu znajdziesz mój artykuł na temat barwienia mas sensorycznych.
BURAKolina-
- Ugotowane buraki.
- Mąka ziemniaczna.
- Można dodać odrobinę oleju i mąki pszennej – żeby masa była bardziej sprężysta (wg uznania 😉
Ugotowane buraki rozdrabniamy, ucieramy w robocie kuchennym/ blenderze na gładką masę i wgniatamy w nie mąkę ziemniaczaną oraz dodatki. Masa ma głeboki (buraczkowy kolor) oraz słodki zapach.
Porównanie.
Na zajęciach Smyko-Multisensoryka® zdecydowanie wygrała masa z ziemniaka która była bardziej plastyczna i sprężysta, pomimo tego, że po dłuższej zabawie na skórze robiła się „zasychająca skorupka” 😉 Masa burakowa była cięższa, bardziej wilgotna, twardsza i mniej elastyczna, trzeba było się nią faktycznie napracować ale za to miała cudny, glęboki kolor. Trochę brudzi ręce ale odmywa się bez większych problemów. Jedna i druga miała swoich zwolenników 😉 Polecam do wypróbowania. Zwykle nie podaję ilości produktów w przepisach bo robię je na oko, ale obydwie masy potrzebowały dość sporo mąki ziemniaczanej.
Dzień dobry
A ile mąki ziemniaczanej na ile buraków?
Nie robię wg przepisu tylko na oko 😉 Na 2/ 3 średnie buraki radziłabym przygotować pom 1/2 kg a 1 kg mąki 🙂 Pozdrawiam O.