Dziś przepis na kolejną kolorową wariację którą próbowaliśmy na zajęciach Smyko-Multisensoryka ® Tym razem bawiliśmy się różnokolorową mąkoliną: białą, żółtą, różową, zieloną a nawet czekoladową o cudnych zapachach: waniliowym, pomarańczowym, cytrynowym czy migdałowym 🙂
Przepis na mąkolinę inaczej nazywaną mokrym piaskiem-
- mąka pszenna/ może też być kukurydziana, ryżowa itp
- olej spożywczy/ najlepiej rzepakowy lub słonecznikowy
- naturalne barwniki takie jak : kurkukma / uwaga nie odpiera się, lepiej wykorzystać po prostu mąkę kukurydzianą/ sproszkowany burak, sproszkowany jarmuż lub zielone warzywa do koktajli, karob lub kakao itp.
- zapach do ciasta/ wtedy nam pięknie pachnie;-)
Mąkę łączymy z olejem i barwnikiem w proszku, do takiej konsystencji jaką chcemy uzyskać / najlepsza jest konsystencja tzw. mokrego piachu – tak żeby dało się lepić babki. Sam proces mieszania składników jest fajny dla dzieci.
Taka mąkolina ma bardzo długi termin przydatności do zabawy 🙂 A poniżej zdjęcia z naszej zabawy różnymi wersjami mąkoliny na moich zajęciach sensorycznych Smyko-Multisensoryka ® 🙂