Arbuzada, czyli arbuzowa lemoniada to świetna, orzeźwiająca propozycja na upalne, wakacyjne dni. Prosty przepis, który z łatwością zrealizujemy z pomocą małych, kuchennych pomocników. Smakuje pysznie, gasi pragnienie i znika błyskawicznie. 😉 Zachęcamy do wspólnego przygotowania w ramach wakacyjnego wyzwania #sensolato.
Potrzebujemy:
- 1 szklanka zmiksowanego arbuza
- sok z 1/2 cytryny
- 1 litr wody
- 1 łyżka miodu
- kilka plasterków cytryny
- kawałki arbuza – też do przystrojenia
- listki mięty
Na początku wyciągamy z arbuza pestki, kroimy i przekładamy do naczynia. Następnie dodajemy około 1 łyżkę miodu i krótko blendujemy. Miksujemy taką ilość arbuza by uzyskać około jednej szklanki przetartego owocu.
Jeśli chodzi o miód to oczywiście jego ilość można dowolnie regulować – w oryginalnym przepisie była 1 mała łyżeczka miodu, nam natomiast odpowiadała większa ilość. Miód, z uwagi na maluszki czy alergików można oczywiście pominąć lub zastąpić innym słodziwem.
Następnie całość przelewamy do dzbanka. Dolewamy wodę oraz sok wyciśnięty z połówki cytryny. Tu świetnie sprawdzą się małe rączki, które będą mogły wykazać się podczas wyciskania cytryny na ręcznej wyciskarce, a przy okazji dostymulują się proprioceptywnie.
Na koniec dorzucamy kilka plasterków cytryny, listki mięty, ew. także trochę arbuza pokrojonego w kostkę (przygotowane cząstki arbuza, możemy potrzymać wcześniej w zamrażalniku by po dodaniu do lemoniady dodatkowo chłodziły nasz napój).
Czas na ostatni szlif, czyli przystrojenie szklanki przy pomocy kawałka cytryny i arbuza. Nasi mali pomocnicy byli zachwyceni taką dekoracją, więc nie pomijajcie tego punktu. 😉
Lemoniadę najlepiej odstawić na jakiś czas do lodówki – oczywiście jeśli dzieci Wam na to pozwolą. 😉 U nas arbuzada zniknęła zanim zdążyła porządnie schłodzić się w lodówce. ;P
Smacznego!
Przepis zaczerpnięty z https://blwprzepisy.pl/arbuzada-czyli-lemoniada-z-arbuza-blw/