Dziś przepis na kolejną kolorową wariację którą próbowaliśmy na zajęciach Smyko-Multisensoryka ® Tym razem bawiliśmy się różnokolorową mąkoliną: białą, żółtą, różową, zieloną a nawet czekoladową o cudnych zapachach: waniliowym, pomarańczowym, cytrynowym czy migdałowym 🙂

Przepis na mąkolinę inaczej nazywaną mokrym piaskiem-

  1. mąka pszenna/ może też być kukurydziana, ryżowa itp
  2. olej spożywczy/ najlepiej rzepakowy lub słonecznikowy
  3. naturalne barwniki takie jak : kurkukma / uwaga nie odpiera się, lepiej wykorzystać po prostu mąkę kukurydzianą/ sproszkowany burak, sproszkowany jarmuż lub zielone warzywa do koktajli, karob lub kakao itp.
  4. zapach do ciasta/ wtedy nam pięknie pachnie;-)

Mąkę łączymy z olejem i barwnikiem w proszku, do takiej konsystencji jaką chcemy uzyskać / najlepsza jest konsystencja tzw. mokrego piachu – tak żeby dało się lepić babki. Sam proces mieszania składników jest fajny dla dzieci.

Taka mąkolina ma bardzo długi termin przydatności do zabawy 🙂 A poniżej zdjęcia z naszej zabawy różnymi wersjami mąkoliny na moich zajęciach sensorycznych Smyko-Multisensoryka ® 🙂

 

0 Komentarzy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

©2024 A.Charęzińska. Wspieranie Rozwoju Dzieci

Skontaktuj się

Zostaw mi wiadomość :)

Wysyłanie

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

Nie pamiętasz hasła ?

Serwis charezinska.pl wykorzystuje coookies więcej informacji

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij